|
|
| 28 Януари 07, 12:56
|
Боб в гърне |
зрял боб (фасул) - 2 ч.ч., кромид лук - 1 глава, праз лук - 1/2 стрък (или 1 глава кромид лук), морков - 1 бр., джоджен - 1 ч.л., чубрица - 1 ч.л.,
олио - 2 с.л., червен пипер - 1 с.л.
магданоз - 1 китка, вода |
Почистеният и измит боб се накисва за през нощта във вода. Лукът и моркова се нарязват на дребно и заедно с боба се изсипват в голямо глинено гювече. Добавят се джоджена и чубрицата и всичко се залива с вода така, че водата да остане около един пръст под капака. Ястието се слага във фурна или на печката да ври докато бобът омекне. През това време се следи водата да не изври. Червеният пипер се запържва с олиото в тиган след което с черпак в тигана при непрестанно бъркане се сипват 2-3 черпака от сварения боб. Съдържанието на тигана се изсипва в гювечето, разбърква се и се оставя да поври няколко минути. Преди сервиране ястието се поръсва с магданоз. |
|